A Silent Voice (alt. title: The Shape of Voice) / Koe no Katachi, 2016

Αρχικά, ναι είναι από εκείνες τις ταινίες που πρέπει να προειδοποιήσουμε όποι@ σκοπεύει να τη δει να το σκεφτεί πολύ καλά πριν το κάνει γιατί… oof THE FEELS IN THIS ONE.

Πρόκειται για ένα slice-of-life drama των Naoko Yamada και Reiko Yashida, βασισμένο στο ομώνυμο manga του Yoshitoki Oima. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Shoya Ishida, ενός δεκαεπτάχρονου μαθητή που επιχειρεί να αυτοκτονήσει, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει και πρέπει να εξοικειωθεί με το πώς θα συνεχίσει να ζει. Μαθαίνουμε πως ο Shoya ως παιδί φερόταν επιεικώς απαίσια, συγκεκριμένα στη συμμαθήτριά του, Shoko Nishimiya, η οποία έχει πρόβλημα με την ακοή της. Της κάνει bullying σε κάθε ευκαιρία, κοροϊδεύοντας τον τρόπο που διαβάζει, φτάνοντας σε σημείο να πετάει και να καταστρέφει τα ακουστικά που φοράει, τραυματίζοντάς την. ‘Οταν, μετά από όλα αυτά η Shoko αλλάζει σχολείο, όλοι κατηγορούν τον Shoya, ακόμη και όσοι έκαναν οι ίδιοι bullying στη Shoko ή σιωπούσαν. ‘Ετσι, ο Shoya καταλήγει απομονωμένος, μεγαλώνοντας με κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη.

Shoya Ishida

Η ταινία παραδόξως εστιάζει στο θύτη και όχι στο θύμα του bullying, όπως γίνεται συνήθως, κάτι που ίσως φαίνεται κάπως ακραίο για μερικ@. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος για να περάσει το μήνυμά της η ταινία, ότι δηλαδή ως άνθρωποι έχουμε ελαττώματα και έχουμε όλ@ κάνει κάποια άσχημα πράγματα. Ο Shoya πραγματικά αηδιάζει με τον εαυτό του όπως και η Shoko, της οποίας μάλιστα το μίσος αυτό για τον εαυτό της είναι αρκετά δύσκολο να το παρακολουθεί κανείς στην ταινία, γιατί πολλές φορές παρουσιάζεται με σκληρό τρόπο. Ο Shoya προσπαθεί να επανορθώσει για όσα έχει προκαλέσει και η Shoko, θεωρώντας πως φταίει για την κατάσταση που βρίσκεται πλέον ο Shoya, προσπαθεί να κάνει το ίδιο, σε σημείο που φτάνει και εκείνη να προσπαθεί να αφαιρέσει την ίδια της τη ζωή.

Shoko Nishimiya

Όλες οι ψυχικές μάχες των χαρακτήρων, η χαρά, το πένθος, η ντροπή, η απόλυτη θλίψη μας δίνονται πολύ ωμά μέσα από το πανέμορφο animation της ταινίας. Οι έμπειροι animators πολύ έξυπνα, εστιάζουν στις εκφράσεις του προσώπου των χαρακτήρων, ειδικά όταν εκείνοι βρίσκονται σε πολύ έντονα συναισθηματικές τους φάσεις. Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι κύριος άξονας του σεναρίου, καθώς έχουμε ένα κωφό άτομο και ένα άτομο το οποίο δε μπορεί να κοιτάξει τους ανθρώπους ποτέ στα μάτια, και όσους επικοινωνούν μαζί τους. Η τελευταία αυτή δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Shoko μας δίνεται μάλιστα με μία ενδιαφέρουσα επιλογή των animators, κάποια μπλε ‘Χ’ στα πρόσωπα σχεδόν όλων όσων βλέπει ο Shoko. Έτσι, μέσα από σιωπηλές χειρονομίες και νεύματα και κυρίως τις εκφράσεις και τα μάτια των χαρακτήρων επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ τους. Η χρήση του φωτός είναι εξαιρετική και αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στην όλη ατμόσφαιρα αυτών των τρομερά συναισθηματικών roller-coasters.

Depiction of Shoya’s social anxiety

Η ανθρώπινη φύση και οι ατέλειες κάθε ατόμου, τα ελαττώματα και οι ανασφάλειες είναι πράγματα που υπάρχουν και οι χαρακτήρες συνειδητοποιούν πως ακόμα και αν δε μπορείς να αγαπήσεις ή να δεχτείς στη ζωή σου κάποιο άτομο, σίγουρα μπορείς έστω να προσπαθήσεις να το καταλάβεις. Βλέπουμε στην ταινία πως όλοι οι χαρακτήρες προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Δεν υπάρχει κανένας που κρίνει τι είναι «καλό» και τι «κακό», μόνο αυτές οι δυνατές και ρεαλιστικές σκηνές.

Θα μπορούσα να γράψω άπειρα πάνω στο Koe no Katachi, αλλά θα γίνω γραφική και θα πω πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, μία φράση που τώρα συνειδητοποιώ πως αποκτά άλλη βαρύτητα βλέποντας την συγκεκριμένη ταινία. ΤΕΡΑΣΤΙΟ MUST-WATCH για anime fans και μη.

Light in Koe no Katachi
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *